Toivon tekoja -tukikonsertti, 13.04.2022 klo 19:00, Heinolan lukio
22.03.2022
Announcement from the Help Centre on working hours
31.03.2022

TIEDOTE 27.3.2022: Yhdistys on auttanut tuhansia ukrainalaisia yhdessä kumppaneiden avulla

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on kulunut kuukausi. Sen aikana Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry yhdessä kumppaneidensa kanssa on käynnistänyt useita mittavia hankkeita auttaakseen ukrainalaisia ​​kotimaassaan sekä avustanut Suomeen päivittäin saapuvia ukrainalaisia ​​pakolaisia. Yhdistys on, ilman ensimmäistäkään palkattua työntekijää, muun muassa avannut Ukrainan pakolaisille suunnatun sivuston, perustanut apukeskuksen ja logistiikkakeskuksen sekä rakentanut Auta Ukrainaa -lahjoituspalvelusivuston. Pakolais- ja kriisiavustustyön lisäksi yhdistys on järjestänyt lukuisia mielenosoituksia sekä ollut osana moneessa hyväntekeväisyystapahtumassa. Uusimpia avauksia ovat pakolaisten työllistämiseen suuntau-tunut Fast track -palvelu ja pakolaisille tarkoitettu tukipuhelin. 

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa Ry toimi ennen Venäjän hyökkäystä paikallisena virkistystoimintaa ja kulttuuria ylläpitävänä yhdistyksenä Suomessa asuville ukrainalaisille. Sodan alettua yhdistyksen toiminta muutti muotoaan. 

–Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen ensimmäisestä päivästä lähtien olemme saaneet paljon kyselyitä, mikä on paras tapa auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia. Välitön aloitteemme oli perustaa verkkosivusto
Apua ukrainalaisille pakolaisille (ukrainians-in-finland.org), joka tarjoaa ukrainaksi kattavan informaatio-palvelun pakolaisille heidän pitkän matkansa ensimmäisestä askeleesta Suomessa kotoutumiseen asti. Verkkosivusto avattiin vain muutama päivä sodan alkamisesta, kun saimme tietää ensimmäisestä ukrainalaisten ryhmästä, joka joutui jättämään kotinsa ja etsimään suojaa Euroopasta, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Vassili Goutsoul.

Yhdistys on saanut tukea suomalaisilta yrityksiltä, julkisilta organisaatioilta sekä yksityishenkilöiltä avustus-työhön. – Olemme sanoinkuvaamattoman kiitollisia kaikesta tähän mennessä saamastamme avusta. Kaikki tämä työ ei olisi ollut mahdollista ilman lukuisten hyväsydämisten kumppaniemme ja yksityishenkilöiden tukea, painottaa Goutsoul.

Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa Ry:n rakentamat palvelut

Auta Ukrainaa – humanitaarisen avun palvelusivusto

Pakolaisille suunnattujen tiedotuspalvelujen ohella Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry käynnisti humanitaarisen avun keräämisen ukrainalaisille. Humaanitarisen projektin erikoisuutena on se, että
kriittinen materiaali (mihin kuuluu mm. terveydenhuollon välineet, suojaustarvikkeet, ruoka, teknisiä laitetta) toimitetaan suoraan Ukrainaan ohittaen Puolan logistiikkakeskukset ja näin apu saadaan nopeasti kohteeseen. 

Useiden viikkojen ajan tuhannet suomalaiset ja sadat yritykset lahjoittivat Ukrainassa kipeästi tarvittavia tavaroita. Nykyään humanitaarista apua koordinoi 5.3.2022 lanseerattu Auta Ukrainaa -palvelusivusto.

Palvelu mahdollistaa keskitetyn ja organisoidun tavan kerätä lahjoituksia. Se on maksuton sekä lahjoittajille, että järjestöille. Palvelu on käytettävissä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja ukrainaksi. Sivustolla näkyvä tavaralista päivittyy päivittäin kriisialueelta saadun tiedon ja tavaramäärien perusteella. Palvelussa lahjoitus-prosessi koostuu viidestä yksinkertaisesta vaiheesta, jotka päättyvät pakettikortin tulostamiseen ja pakettien toimittamiseen palvelupisteeseen. Palvelupisteestä paketti kuljetetaan logistiikkakeskukseen yhteistyö-kumppaneiden verkoston, kuten Postin ja Matkahuollon, toimesta.

Julkaisuhetkellä palvelupisteitä on maanlaajuisesti yli 700. Lanseerauksen jälkeen lahjoitettujen pakettien määrä on noussut jo peräti 1100 pakettiin ja lahjoittajien määrä lähes 400. Auta Ukrainaa -palvelun toteutuksen mahdollistavat Ukrainan suurlähetystö, Posti Group Oyj, Matkahuolto, PostNord, FREJA Transport & Logistics, Wiima Logistics ja AsstrA-Associated Traffic AG. https://autaukrainaa.fi 

Logistiikkakeskus – apua sinne, missä sitä tarvitaan eniten

Kaikki lahjoitukset, joita lähetetään Auta Ukraina sivuston kautta, saapuvat Helsingissä sijaitsevaan päälogistiikkakeskukseen, jota ylläpitää Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry. Tähän päivään mennessä
yli 12 täyteen pakattua rekkaa ja 30 bussia (yli 1500 kuutiometriä) lahjoituksia yksityisiltä- ja organisaatio-lahjoittajilta, on lähetetty eri puolille Ukrainaa. Yli 500 hengen vapaaehtoisen tiimi työskentelee pitkiä päiviä varmistaen nopean purun, lajittelun, pakkauksen ja lastauksen. Päivittäin prosessiin osallistuu 95 ihmistä.
Apua ukrainalaisille pakolaisille – informaatioportaali
Apua ukrainalaisille pakolaisille -verkkosivusto avattiin vain muutama päivä Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Ukrainankielisellä sivustolla julkaistaan ja jatkuvasti päivitetään ajankohtaista tietoa eri lähteistä. Kerätyt tiedot auttavat ukrainalaisia pakolaisia navigoimaan ja löytämään mahdollisuuksia.  

Apukeskus

Helsingin Vallilaan avattiin 16.3.2022 Ukrainasta sotaa paenneille tarkoitettu apukeskus Help Center for Ukrainians. Teollisuuskatu 9:ssä toimiva keskus antaa ensikäden tietoa Suomeen saapumisesta ja täällä asumisesta. Lisäksi keskuksesta saa kriisiapua ja tukea. 

Apukeskuksessa on muun muassa tietokoneita ja internet-yhteys sekä erillinen leikkialue lapsille. Lisäksi paikalla on eri alojen ammattilaisia, jotka antavat neuvoja esimerkiksi asumiseen ja elämiseen liittyvissä asiossa, työnhaussa, asumisjärjestelyissä ja muissa kysymyksissä. Tähän mennessä keskuksessa on päivittäin käynyt keskimäärin noin 100 vierailijaa. Jo yli 500 Ukrainasta saapunutta on saanut keskuksesta apua. 

1300 neliömetrin kokoinen apukeskus on avoinna päivittäin kello 12-18. Keskuksen perustamista on koordinoinut eri alojen ammattilaisista koostuva vapaaehtoisryhmä Finns For Ukraine. Keskusta ylläpitää Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry.

Tukipuhelin ukrainalaisille Suomessa
Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry yhteistyössä Väestöliiton kanssa avasi 14.3.2022 tukipuhelinlinjat, jotka ovat suunnattu ukrainalaisille turvapaikanhakijoille ja tilapäisen suojelun hakijoille Suomessa. Psykologinen tukion auki 28.03.2022 lähtien arkisin kello 12-18. Palvelua saa ukrainan kielellä numerossa +358 40 668 4101. Infolinja +358 861 394 80.

Lahjoitustilit
Monimutkaisten lahjoitusvirtojen virtaviivaistamisen lisäksi yhdistys on perustanut suoran kanavan rahalahjoitusten vastaanottamiseen. Lahjoitusvarat käytetään täysimääräisinä eri kohteisiin. Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry on avannut kolme lahjoitustiliä: 

1.  Sairaaloiden ja kenttäsairaaloiden tarpeisiin (tarkoituksena on lääkkeiden, välineiden ja sairaalalaitteiden hankinta sotatoimien uhrien auttamiseksi Ukrainassa)

2. Apu siviiliväestölle (tarkoituksena on auttaa sotatoimien siviiliuhreja Ukrainassa, kohteena ovat pääasiassa alaikäiset lapset)

3. Humanitaarinen apu Ukrainassa.
Rahankeräysluvan numero: RA/2022/388.

Koulutuksen ja työllistymisen edistäminen

Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry kehittää kumppanuuksia yritysten, viranomaisten ja työvoima-toimistojen kanssa edistääkseen ukrainalaisten pakolaisten nopeaa ja oikeudenmukaista työllistymistä.
Yhdistys suunnittelee parhaillaan ukrainan kielillä webinaareja työelämästä, työntekijöiden oikeuksista
ja velvollisuuksista sekä työnhausta Suomessa. Pyydämme ammattiliittoja, järjestöjä, viranomaisia ja työnantajaliittoja avuksi varmistamaan, että tulevien työntekijöiden oikeudet turvataan ja he saavat kaiken tarvittavan tuen työelämässä Suomessa. Lisäksi kannustamme Suomessa toimivia työnantajia harkitsemaan työn tarjoamista Ukrainasta paenneille. 

Mielenosoitukset ja tapahtumat

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry järjesti mielenosoituksia Ukrainan tukemiseksi jo ennen hyökkäystä. Olemme järjestäneet omatoimisesti ja kumppanijärjestöjen kanssa neljä marssia ja kaksi mielenosoitusta hallituksen rakennusten alla. Osallistujien määrä enimmillään on ollut yli viisituhatta ihmistä. Arkisin kello
17-19 välillä yhdistyksen aktivistit seisovat Kiasman kohdalla Mannerheimin monumentin edessä muistuttamassa, että sota jatkuu Ukrainassa. 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: media@ukrainians.fi 

Katso myös: ukrainians.fi , autaukrainaa.fi , ukrainians-in-finland.org

Meistä
Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa Ry perustettiin Helsingissä vuonna 1997 yhdistämään ja edustamaan Suomessa asuvaa ukrainalaista yhteisöä, lisäämään tietoisuutta Ukrainasta ja sen kulttuuriperinteestä laajalle yleisölle. Yhdistys auttaa ukrainalaisia monin eri tavoin ja toimii siltojen rakentajana maiden välillä.