Vetoamme Suomen parlamenttiin holodomorin tunnustamista kansanmurhaksi
18.10.2023
Oleksandr Mykhed presents his book Language of War. Chronicles of the Invasion, 28.10.2023, at 13.00, Oodi
23.10.2023

Hyvät ystävät, meillä on ilo kertoa Chorea Kozaсkyn onnistuneista konserteista Tampereella ja Helsingissä

Hyvät ystävät, meillä on ilo kertoa tämän vuoden Ukrainan Shevchenko-palkinnon saaneen Chorea Kozaсkyn onnistuneista konserteista. Konsertit oli osa ensimmäistä #UkraineSeason tapahtumasarjaa Suomessa.

15.10 yhtye esiintyi Tampereella kuuluisan suomalaisarkkitehdin Lars Sonckon kansallisromantiikan tyyliin rakennetussa majesteettisessa tuomiokirkossa, joka on koristeltu Hugo Simbergin freskoilla. Muinaisen ja modernin Ukrainan musiikki soi mahtavalla tavalla tämän kirkon holvin alla.

”Toinen voimakas ja erityinen ukrainalaisen kulttuurin ilta kauniissa katedraalissamme. Ukrainassa vuosisatojen aikana luotuun musiikkiin ja runoon on uppoutunut monia ikimuistoisia hetkiä, kyyneleitä, onnea ja toivoa”, kirjoitti Lännen Media Oy:n päätoimittaja Matti Posio.

16.10 Chorea Kozacky esiintyi ainutlaatuisessa Helsingin Temppeliaukionkirkossa. Kuten Tampereella, myös Helsingissä yleisö suhtautui erittäin vilpittömästi esitettyihin sävellyksiin, jotka edustavat ukrainalaista musiikkikulttuuria 1600-2000-luvulta. Kontekstin ymmärtämiseksi laadimme ohjelman suomeksi ja ukrainaksi. Konsertin lopussa yksi vieraistamme – kansanedustaja, Ukrainan kanssa toimivan eduskunnan ystävyysryhmän aktiivinen jäsen Peter Östman jakoi vaikutelmansa: ”Kiitos upeille artisteille, jotka soittivat niin uskomatonta musiikkia. Minulla on kunnia sanoa koko Suomen eduskunnan puolesta – me kaikki tuemme Ukrainaa”.

Kiitos kaikille konserttivieraille – on uskomattoman mukavaa lukea innostuneita arvostelujanne Chorea Kozackyn esityksestä. Monet teistä kysyivät, miksi lavalla esiintyi viisi taiteilijaa ja julisteella kuusi. Bändin kuudes jäsen on Danylo Pertsovin valoisa muisto, joka valitettavasti lähti tästä maailmasta 5.12.2021. Tällä tavalla osoitimme kunnioitusta ystävällemme, menestyneelle säveltäjälle ja multi-instrumentalistille.

Kiitos kaikille, jotka auttoivat meitä näiden konserttien järjestämisessä. Ensinnäkin – Juha Rintamäki, Helsingin seurakuntayhdistyksen johtaja. Yhteisjärjestäjille –Töölön seurakunta ja Tampereen Tuomiokirkkoseurakunta. Tapahtumat toteutettiin Opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus – Taike ja Helsingin kaupunki – Helsingfors stad – City of Helsinki tuella. Erityiset kiitokset Tampereen ukrainalaisten yhdistykselle /Ukrainians of Tampere ja Nosto.