Oleksandr Mykhed presents his book Language of War. Chronicles of the Invasion, 28.10.2023, at 13.00, Oodi
23.10.2023
Tänä vuonna yhdistyksemme osallistui ensimmäistä kertaa Helsingin kirjamessuille
01.11.2023

Уstävyyskaupungit Vantaa ja Boryspil

Yhä useammat Ukrainan kaupungit löytävät ystävyyskaupunkinsa Suomen kaupunkien joukosta. Niiden joukossa on Vantaa, josta tuli Boryspilin kaupungin ystävyyskaupunki. Molemmilla kaupungeilla on paljon yhteistä, esimerkiksi se, että ne sijaitsevat pääkaupunkiseudulla ja niillä on kansainväliset lentokentät, joilla on mahdollisuus vastaanottaa maailman johtavien lentoyhtiöiden lentokoneita.

Erillinen osa Ukrainan valtuuskunnan vierailua oli vierailu Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry :n Auta Ukrainaa Logistiikkakeskus / Help Ukraine Logistics Center. Boryspilin edustajien joukossa oli kaupunginvaltuuston sihteeri Vladyslav Baichas ja Vantaan kaupungilta kansainvälisten asioiden päällikkö Elina Värtö. Vieraita isännöivät Ukrainalaisten yhdistys Suomessan ry:n puheenjohtaja Vassili Goutsoul, Logistiikkakeskuksen koordinaattori Serhii Shevchenko ja Suomen logistiikasta vastaava Anita Koskinen-Vasilenko. Valitettavasti Boryspilin pormestari Volodymyr Borysenko ( Володимир Борисенко ) ei päässyt paikalle, koska hän on syyskuusta 2023 lähtien suojellut Ukrainan suvereniteettia Ukrainan asevoimissa.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja kertoi vieraille yhdistyksen hankkeista, jotka tukevat ukrainalaisia sekä Suomessa että Ukrainassa. Puhuttiin Vallila Help Center for Ukrainians, Lippulaiva Ukraina Help Center, Ukrainalainen keskus / Український центр , ПЛАСТ у Фінляндії / PLAST in Finland, Ukrainalaisen elokuvan päivät/ Ukrainian film days, Auta Ukrainaa, Auta Ukrainaa Logistiikkakeskus ja tiiviistä yhteistyöstä muiden kaupunkien yritysten kanssa, mm. Kirkkonummella, Tampereella, Pietarsaaressa, Kotkassa, Porvoossa ym.

Anita Koskinen-Vasilenko ja Sergey Shevchenko tekivät yksityiskohtaisen esittelykierroksen logistiikkakeskuksessa ja keskustelivat yhteistyömahdollisuuksista. Vieraisiin teki vaikutuksen Ukrainalle suunnatun humanitaarisen avun keräysprosessin korkea organisointi ja 770 000 kg toimitettua apua, joka saavutettiin 1,5 vuodessa.

Sergey Shevchenko korosti toistuvasti, että tämä kaikki on mahdollista Logistiikkakeskuksen ja yhdistyksen vapaaehtoisten uhrautuvuuden, tiiviin yhteistyön muiden Suomen humanitaaristen hankkeiden kanssa, suomalaisten ihmisten ja järjestöjen keskeytymättömän avun sekä suomalaisten kuljetusyritysten kuten Posti, PostNord Finland, MatkahuoltoNiemi Suomessa, Ahola Transport ja DSV ulkomaankuljetusten ansiosta.

Yhdessä voittoon ja rauhaan!