Kiireellinen avunpyyntö!
16.09.2022
Statement by the Ukrainian Association in Finland on the safety of Ukrainians in the reception centers
06.10.2022

Avoin kirje Suomeen saapuneiden ukrainalaisten pakolaisten turvallisuuden puolesta

1.10.2022

Avoin kirje Suomeen saapuneiden ukrainalaisten pakolaisten turvallisuuden puolesta

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa katsoo, että Venäjältä paenneiden miesten sijoittaminen Ukrainasta paenneiden naisten ja lasten läheisyyteen muodostaa merkittävän uhan jälkimmäisten henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa on huolestunut tiedoista, joiden mukaan liikekannallepanoa paenneiden Venäjän kansalaisten määrä on lisääntynyt Suomessa merkittävästi. Olemme saaneet ilmoituksia, että niin sanottuja ”venäläisiä pakolaisia” on tarkoitus sijoittaa samoihin tiloihin Suomessa tilapäistä suojelua saaneiden ukrainalaisten kanssa. Muistutamme, että Ukrainan kansalaiset on pakotettu jättämään kotinsa Venäjän armeijan täysimittaisen hyökkäyksen ja Ukrainan kaupunkien ja kylien järjestelmällisen tuhoamisen seurauksena.

On syytä muistaa, että Ukrainasta pakenivat pääasiassa naiset ja lapset, kun taas Venäjältä pakenevat ovat ensisijaisesti miehiä. Kun Venäjän hallitus sotilaallisen kampanjan tappioiden ja epäonnistumisten seurauksena ilmoitti liikekannallepanosta, merkittävä osa Venäjän miespuolista väestöä yksinkertaisesti pelkäsi mahdollista kuolemaa Ukrainassa.

Useat mielipiteen mittaukset osoittavat, että valtaosa venäläisistä kannattaa sotaa Ukrainaa vastaan (esimerkiksi Levada-keskuksen mielipidemittauksen mukaan 29.9.2022: 72% venäläisistä kannattaa armeijan toimia Ukrainassa). 

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa katsoo, että liikekannallepano ei ole merkittävästi muuttanut venäläisten positiivista suhtautumista sotaan eikä heidän vihamielistä suhtautumistaan ukrainalaisia kohtaan. Liikekannallepanoa karkuun lähteneet eivät myöskään ole muutamassa päivässä voineet selvitä heille vuosia syötetystä Venäjän propagandasta, joka kehottaa vihaamaan Eurooppaa ja sen arvoja.

Suomi ja koko maailma näkee Venäjän hyökkäyssodan seuraukset. Siviilien murhat, kidutukset ja raiskaukset liittyvät venäläisten toimiin lukuisissa Ukrainan kaupungeissa, kuten Buchassa ja Irpinissa, Mariupolissa ja Izyumissa. Sekä Ukrainan sodan että Suomen käymien talvisodan ja jatkosodan kokemukset osoittavat, että sotarikokset ja siviilien terrori ovat korostetusti venäläisten tapa käydä sotaa. Venäjän viranomaiset ovat julkisesti kertoneet olevansa sodassa Länttä vastaan. Haluaako Suomen hallitus riskeerata vastaavan väkivallan eskaloinnin Suomen alueella?

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa katsoo, että Venäjältä paenneiden miesten sijoittaminen Ukrainasta paenneiden naisten ja lasten läheisyyteen muodostaa merkittävän uhan jälkimmäisten henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille. Pyydämme viranomaisia varmistamaan vastaanottokeskuksissa asuvien ukrainalaisten pakolaisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin. On täysin mahdotonta hyväksyä Venäjän kansalaisten sijoittamista sinne, missä asuu Ukrainan sotaa paenneita naisia ja lapsia.

Lopuksi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry haluaa ilmaista kiitollisuutensa Suomen hallitukselle ja suomalaisille ukrainalaisten saamasta avusta ja tuesta sodan aikana.

Hallitus

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry


Avoin kirje PDF muodossa