Perjantaina 24. helmikuuta, tuhannet kynttilät syttyivät Helsingin Senaatintorilla
25.02.2023
Harkovalainen lastenteatteri Kalambur esittää näytelmän Because it’s my HOME, 1.03 ja 2.03.2023, Helsingissä
01.03.2023

Töölönlahdelle rakennettiin valtava kaksoisjääkaruselli, jonka keskellä oli Ukrainan lippu

Janne Käpylehto

Venäjän hyökkäyssodan alkamisen vuosipäivän aamuna 24.2. 2023 Töölönlahdelle rakennettiin valtava kaksoisjääkaruselli, jonka keskellä oli Ukrainan lippu. Karuselli oli tehty sodassa kuolleiden 450 lapsen muistoksi. Pyörivän lipun ulkopuolella toinen karuselli pyörii eri suuntaan – tässä ulkorenkaassa oli 450 jääpalaa, jotka symboloivat viattomia ihmishenkiä.

Ukrainan karusellin loivat keksijä Janne Käpylehto, yrittäjä Tiina Saukko ja kuntajohtaja Sami Alasara. Hiljattain Janne ja hänen ystävänsä tekivät halkaisijaltaan 500 m karusellin, rikkoen maailmanennätyksen.

Tilaisuuteen osallistui Suomen hallituksen edustajia, jotka kunnioittivat Venäjän hyökkäyksen uhreja ja osoittivat tukensa Ukrainalle. Paikalla olivat opetusministeri ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, ympäristöministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, vihreiden varapuheenjohtaja Atte Harjanne, RKP:n varapuheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin ja Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja  Jouni Ovaska sekä eduskunnan Ukraina-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n edustajat kiittivät tilaisuudessa poliitikkoja Ukrainan tukemisesta ja toivoivat avun jatkuvan.

”Ukrainan armeija suojelee tällä hetkellä koko Eurooppaa. Ukrainan voitto on voitto myös Suomelle ja kaikille demokratioille. Olemme kaikki tässä taistelussa turvallisuuden ja rauhan puolesta”, sanoi yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Vassili Goutsoul.

”Vetoamme kaikkiin suomalaisiin ja eurooppalaisiin hallituksiin, yrityksiin, järjestöihin ja yksityishenkilöihin: auttakaa meitä lopettamaan tämä sota ja lopettamaan inhimillinen kärsimys”, vetosi Ukrainalaisten yhdistyksen Suomessa ry:n hallituksen jäsen Nadiia Fedorova.