16.-19.11. vietimme seitsemättä Ukrainalaisen elokuvan päivät Helsingin Kinopalatsissa, jossa esittelimme neljä ukrainalaista elokuvaa, jotka ovat julkaistu käynnissä olevan sodan aikana.
”Ukrainan elokuvataide on erityisen tärkeä sydämessäni. Tällä hetkellä Ukrainan ja sodan teemat kulkevat jatkuvasti rinnakkain. Haluan kuitenkin huomauttaa, että Ukraina on maa, jolla on pitkä ja kaunis kulttuuri ja historia”, sanoi Espoo Ciné International Film Festival ohjelmajohtaja Mickael Suominen elokuvapäivien avajaispuheessaan.
Festivaalin avasi historiallinen seikkailuelokuva Dovbush Movie, joka on rikkonut katsojaennätyksiä Ukrainassa. Helsingissä näytös keräsi myös paljon yleisöä. Elokuvan jälkeen oli mahdollisuus keskustella elokuvan ohjaajan, Oles Sanin, kanssa. ”Kaikkein tärkeintä on taistelu vapauden puolesta. Aina joku tuli valloittamaan maamme. Siksi koko kulttuurimme perustuu ikuiseen taisteluun vapauden puolesta, mikä on meille edelleen arvokasta”, Sanin kertoi pitämässään puheessa.
Elokuvan Мирний-21 / Myrnyi-21 (ohjaaja Akhtem Shevket Oglu Seit-Abla) on omistettu nuorelle näyttelijälle Pavlo Leele, joka menehtyi 6.3.2022 Irpinissä palvellessaan armeijassa. Elokuvan tarjoaa FILM.UA Group.
Ukrainalaisten lasten mieliin jäi pitkäksi aikaa animaatioelokuva MAVKA, joka perustuu kuuluisan kirjailijan Lesia Ukrainkan runoon ”Metsän laulu”. Näytös oli loppuunmyyty ja elokuvan julkaisu Suomessa on suunniteltu keväälle.
Festivaalin päätti dokumenttielokuva 20 Days in Mariupol (ohjaaja Mstyslav Chernov). Elokuvan esittelyssä oli paikalla Vasilisa Stepanenko, Associated Pressin toimittaja. Heidän tiiminsä, mukaan lukien valokuvaaja Evgeniy Maloletka, sai Pulitzer-palkinnon journalistisesta työstä Mariupolissa. ”Saavuimme sinne tunti ennen täysimittaista hyökkäystä, ymmärtäen sen olevan strateginen kaupunki venäläisille, jotka yrittivät vallata sen vuonna 2014. Tavoitteenamme oli antaa ääni ihmisille, jotta maailma tietäisi, mitä tapahtuu Ukrainassa. Virallisesti Mariupolissa kuoli 25 000 ihmistä, mutta kuolleiden laskeminen on mahdotonta”, tiivisti Vasilisa Stepanenko esityksen jälkeen. Esityksessä oli läsnä myös elokuvan yksi sankareista, Zhanna Homa, joka onnistui evakuoitumaan Suomeen, sekä Maryna Shynkaruk, Azov-joukon Ihor Shynkarukin tytär, joka menehtyi Mariupolissa.
Tämänvuotiset Ukrainan elokuvapäivät ovat osa ensimmäistä Ukrainan kulttuurikautta Suomessa Ukraine Season. Päämääränämme on esitellä ukrainalaista kulttuuria ja samalla käsitellä maan ajankohtaista tilannetta ja tukea niitä ukrainalaisia taiteilijoita, jotka ovat menettäneet mahdollisuutensa tuottavaan työskentelyyn Venäjän hyökkäyksen seurauksena.
Järjestäjänä Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry / Товариство українців у Фінляндії. Tukee Opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus – Taike, Helsingin kaupunki – Helsingfors stad – City of Helsinki. Kiitämme Finnkinoa hyvästä yhteistyöstä.
Kuvat Nadiia Fedorova