Ukrainalaisen elokuvan päivät
20.11.2019
Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa toivottaa Hyvää Joulua teille!
24.12.2020

23.-25.10.2020 – Ukrainalaisen elokuvan päivät  Helsingissä

Jo neljättä kertaa järjestettävät Ukrainalaisen elokuvan päivät vietetään tänä vuonna kolmipäiväisinä Helsingin Cinamon Triplassa. Tämän päivän Ukrainaa ja sen kulttuuria esittelevän tapahtuman ohjelmistossa nähdään tänä vuonna kolme ajankohtaista ukrainalaiselokuvaa, joiden joukossa on mm. Ukrainan tämän vuoden Oscar-ehdokkaaksi valittu draamaelokuva Atlantis.

Tänä vuonna Ukrainalaisen elokuvan päivillä esitetään kolme vuosien 2019-2020 aikana julkaistua ukrainalaiselokuvaa. Perjantaina lokakuun 23. päivä Ukrainalaisen elokuvan päivät avaa Antonio Lukićin ohjama draamakomedia My Thoughts Are Silent, joka on kerännyt Ukrainassa jo monia palkintoja. Viimeisimpänä elokuva on tänä vuonna palkittu Ukrainian Film Academy Awardseissa parhaana elokuvana, parhaana käsikirjoituksena, vuoden löytönä sekä parhaasta naisnäyttelijästä. Lauantaina 24.10. Cinamonissa nautitaan mm. arvostetun yhdysvaltalaislehti Varietyn hehkuttamasta Atlantis-draamaelokuvasta, jonka on ohjannut Valentyn Vasyanovych. Elokuva on Ukrainan tämän vuoden virallinen Oscar-ehdokas ja se on ehditty palkita jo mm. Venetsian, Sevillen ja Tokyon filmifestivaaleilla. Ukrainalaisen elokuvan päivät päättää sunnuntaina Volodymyr Tykhyyn ohjaama Lethal Kittens-komedia, jonka on tuottanut Ukrainan entinen terveysministeri Ulana Suprun. Kaksi ensimmäistä elokuvaa on ukrainaksi englanninkielisellä tekstityksellä. Lethal Kittens -komediassa puhutaan ukrainan lisäksi myös venäjä, tekstitysten ollessa englanniksi.

Ukrainalaisen elokuvan päivillä on nähty yleensä elokuvan tekijöitä paikan päällä, mutta tänä vuonna koronapandemian vuoksi vierailut on jouduttu jättämään väliin. Sunnuntaina Lethal Kittens-esityksen jälkeen on kuitenkin luvassa etäyhteys elokuvan tuottajana toimineeseen Ulana Supruniin ja ohjaaja Volodymyr Tykhyyn.

Tapahtuman järjestää Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa, Independent Cultural Initiatives.
Yhteistyössä Ukrainan Kansallinen Elokuvasäätiö, Ukrainan suurlähetystö ja Taiteen edistämiskeskus, Ukrainalaisen elokuvan päivät järjestetään viranomaisten antamia suosituksia ja ohjeistuksia noudattaen.