Andriy Kurkov in Helsinki
05.03.2019
23.-25.10.2020 – Ukrainalaisen elokuvan päivät  Helsingissä
16.10.2020

Ukrainalaisen elokuvan päivät

Elokuvafestivaalien (22-24.11) avajaispäivänä pääset nauttimaan tervetuliaisjuoman kanssa musikaalista, joka vie sinut 1930-luvun tunnelmiin, freak-сabaret yhtyeen Dakh Daughtersin virtuaalikonsertista sekä erityisvieraamme, Sofi Oksasen, puheenvuorosta.

Karpaattien Ksenia
Ukraina, 2018 / 90 min
musiikkielokuva, melodraama
ohjaaja: Olena Demyanenko
– Grand Prize, Mt. Fuji-Atami Film Festival, Tokyo, 2019
rooleissa: Varvara Lushchyk, Maksym Lozynskyj, Olivier Bonjour
kieli: ukraina, tekstitetty englanniksi
ikäraja: 0+

1939. Nuori amerikanukrainalainen Yaro matkustaa Karpaateille hakemaan miljoonaperintöään. Mutta ei: hänen isänsä on määrännyt, että jos Yaro ei nai oikeaa ukrainatarta, omaisuus menee kaukaisille sukulaisille.

Musiikin esittää tunnettu kabareeyhtye Dakh Daughters, joka sai esiintymisestään Helsingin juhlaviikoilla 2018 hyvän arvion Helsingin Sanomissa.

Elokuvan esittelevät ohjaaja Olena Demyanenko ja näyttelijä Ruslana Khazipova.

Sofi Oksasen syyskuussa ilmestynyt romaani Koirapuisto käsittelee naisten asemaa ja Ukrainaa. Syksyn odotetuin kirja kertoo nuoren ukrainalaisen Olenkan tarinan. Hän asuu Helsingissä, mutta hänellä on salaisuus, joka saa hänet muistelemaan menneisyyttään Ukrainassa. Koirapuisto koskettaa useita arkoja aiheita, kuten laitonta hedelmöitysbisnestä, naisten tuotteistamista ja elämää taantuvalla teollisuusseudulla, jollainen Donbas oli ennen sotaa.

17:30 – ovet avataan, tervetuliaisdrinkki, Sofi Oksasen nimikirjoitussessio (Koirapuisto). Exhibition of Teemu Paloranta’s artworks
18.00 – Karpaattien Ksenian esittely
18:20-19.50 – elokuva
20:00-20:45 – keskustelu Naiset kulttuurissa: haasteita ja saavutuksia. Elokuvan jälkeen Sofi Oksanen, Olena Demyanenko ja Ruslana Khazipova keskustelevat naisten asemasta Suomen ja Ukrainan kulttuurituotannossa. Millaisia ovat perinteiset naishahmot nykykirjallisuudessa ja -elokuvassa? Miten menestyvä nainen voi olla kirjailijana tai ohjaajana? Mitä haasteita hänellä on vastassaan? Juontaja Nataliya Teramae, Ukrainan elokuvapäivien järjestäjä. Suomi-ukraina-tulkki Eero Balk.

23.11 – toinen päivä Ukrainalaisen elokuvan päivistä (22.-24.11)

The Wild Fields
Ukraina, 2018 / 120 min
jännitys, draama
ohjaaja: Yaroslav Lodygin
– paras pääosan esittäjä, paras sivuosan esittäjä, paras kuvaus, tuotanto ja ääni, Ukrainan elokuva-akatemian palkinnot 2019
rooleissa: Oleg Moskalenko, Volodymyr Yamnenko, Oleksiy Gorbunov, Ruslana Khazipova
kieli: ukraina, tekstitetty englanniksi
ikäraja: 16

Perustuu Ukrainan johtaviin kirjailijoihin kuuluvan itäukrainalaisen, Serhi Žadanin romaaniin. Herman palaa pitkän ajan jälkeen kotiin Donbasiin (joka on ollut sotanäyttämönä vuodesta 2014). Siellä hänen veljensä katoaa äkkiä, ja hän tapaa todellisia ja epätodellisia hahmoja, ystäviään ja mafiaa. Mihin hänen matkansa päättyy?

Elokuvan esittelee näyttelijä Ruslana Khazipova.

24.11 – kolmas päivä Ukrainalaisen elokuvan päivistä (22.-24.11)

1930-luvulle sijoittuva poliittinen jännityselokuva kertoo walesilaisesta toimittajasta Gareth Jonesista, joka raportoi Ukrainan keinotekoisesta nälänhädästä, Holodomorista. Hän halusi tietää, mitä Stalinin nopean teollistamisen takana on, ja matkusti vaivihkaa Moskovasta Itä-Ukrainaan. Siellä hän näki, miten miljoonat ihmiset oli jätetty nääntymään nälkään, kun heiltä oli takavarikoitu kaikki vilja neuvostoimperiumin laajentumisen hyväksi. Kreml ja sen tukemat neuvostomyönteiset ulkomaiset toimittajat kiistivät totuuden, ja Jones joutui taistelemaan saadakseen sen esiin. Uskotaan, että Jonesin Ukrainan-matka inspiroi George Orwellin kirjoittamaan Eläinten vallankumouksen.

Filmin esittelee käsikirjoittaja Andrea Chalupa.

Esitys on omistettu Holodomorin muistopäivälle 23. marraskuuta.

Puola, Iso-Britannia, Ukraina, 2019 / 118 min
thrilleri, elämäkertaelokuva
ohjaaja: Agnieszka Holland
– kilpaili Kultaisesta karhusta Berliinin 69. elokuvafestivaalilla
pääosissa: James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard
kieli: englanti, tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi
ikäraja: 12

Lipput https://www.eventbrite.fi/d/finland–helsinki/ukrainian-film-days/