Kirkkonummelta toimitettu laitteet auttoivat sairaalan varustamisessa Dnipron ja Novomoskovskin kaupungeissa Ukrainassa
16.06.2023
Open Call for Ukrainian producers of fiction and documentary films
21.07.2023

Olemme syvästi huolestuneita lemmikkieläinten pääsyn estämisestä Suomeen sotaa pakenevien ukrainalaisten mukana

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry on syvästi huolestunut lemmikkieläinten pääsyn estämisestä Suomeen sotaa pakenevien ukrainalaisten mukana.

Venäjän täysmittaisen hyökkäyksen Ukrainaan myötä Euroopan komissio on viime vuonna ottanut käyttöön poikkeuksellisen linjauksen koskien lemmikkieläinten rajanylitystä saapuessa Ukrainasta, jolla oli asetettu helpotettut säännöt lemmikkieläinten tuomiseen. Äskettäin Ruokavirasto on tiedottanut paluusta normaaliin käytäntöön koskien lemmikkikoirien, -kissojen ja -frettien maahantuloehtoihin. Heinäkuustä lähtien näiden eläinten tuomiseen on esitetty erittäin tiukat ehdot, joita ei pysty noudattamaan saapuessa kaikilta Ukrainan alueilta. Rajalle saapuessa eläimiä joko palautetaan kotimaahan tai lopetetaan, omistajan kustannuksella.

Haluamme korostaa, että moni ukrainalainen saapuu Suomeen Venäjän kautta. Tämä reitti on monille ainut vaihtoehto paeta miehitetyiltä alueilta Eurooppaan, sillä turvallinen pääsyy suoraan Ukrainan puolelle on yleensä mahdotonta.Ymmärrämme, että edellisen vuoden käytäntö on ollut poikkeuksellinen ja Suomen tulee noudata Europaan komission asettamia linjauksia. Venäjän sota Ukrainaa vastaan jatkuu edelleen ja tilanne Ukrainasta tulevien ihmisten sekä eläinten osalta on yhä poikkeuksellinen.

Ukrainalaisen yhteisön puolesta haluamme osoittaa kiitollisuutta Suomen viranomaisten osoittamasta joustavuudesta ja toivomme, että tähän tilanteen löytyy sopiva ratkaisu.

Toivomme yhteisön sekä yhteistyökumppaneiden apua ukrainalaisten tiedottamisessa, jotta Suomeen pyrkivät ukrainalaiset osaavat varautua kyseiseen muutokseen.