Kulttuuridiplomatia on yksi Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n toiminnoista, jossa työskentelemme jatkuvasti. Siksi meillä on ilo ilmoittaa tämän työn yhdestä hedelmistä, johon yhdistys osallistui aktiivisesti – se on ”Bogomazov Suomessa. Sata vuotta myöhemmin”. Kirjan julkaisee ukrainalainen kustantamo Rodovid. Kirjan tekijä on Nataliya Teramae, ukrainalainen tutkija ja toimittaja, Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n aktiivinen jäsen.
Vuonna 1911 Kievskaja mysl -sanomalehti lähetti Oleksandr Bogomazovin taiteelliselle matkalle Suomeen. Matkan tuloksena oli teos ”Suomalainen sykli” ja useita lehdistöjulkaisuja.
Nataliya Teramae rekonstruoi Bogomazovin Suomen-matkaa taideteosten, kirjeiden, perhemuistojen sekä omien matkojensa ja paikallishistorioitsijoiden ja taidekriitikkojen avulla.
”Haluan meidän näkevän taiteilijan kankaissa, vesiväreissä ja grafiikoissa ei abstraktia pohjoista, vaan tiettyjä paikkoja, joilla on oma historia ja sävyä. Haluan meidän kuulevan Suomen ääniä, Imatran kosken melua, Saimaan aaltojen kuiskausta, Punkaharjun mäntyjen huokausta ja kelloa Olavinlinnan keskiaikaisen linnoituksen läheltä. Toivon meidän, maailman ympäri matkustavan, kulkevan suurtemme hahmottamia reittejä. Nähdä maailmaa kuvien ja assosiaatioiden kautta. Haluan myös palauttaa kadonneet yhteydet Suomen ja Ukrainan välillä. Niitä ei ole niin paljon, joten ne ovat niin arvokkaita.”
Oleksandr Bohomazov (1880-1930) oli ukrainalainen taiteilija, opettaja ja kubofuturisti teoreetikko. Hän kutsui säännöllistä neliötä täydelliseksi muodoksi taiteessa vuotta ennen kuin Kazimir Malevitšin käsitteellinen “musta neliö” syntyi. Häntä kutsutaan usein ”ukrainalaiseksi Picassoksi”. Oleksandr Bohomazov oli kuitenkin globaalin avantgarden edistäjä, jolla oli kykyjä, jotka vastaavat ranskalaisen kubismin kykyjä.
Ennakkomyynti alennettuun hintaan on parhaillaan käynnissä -.
Etsimme mahdollisuutta kääntää ”Bohomazov Suomessa. Sata vuotta myöhemmin” suomeksi, jotta suomalaiset pääsevät käsiksi ukrainalaisen avantgardin kieroutumattomaan esitykseen.