Tue Ukrainaa, pelasta rauha Euroopassa!
13.02.2022
NON-STOP demonstration against RUSSIAN AGGRESSION
27.02.2022

Vetoomus Suomen Presidentille Sauli Niinistölle,Suomen pääministerille Sanna Marinilleja Eduskunnalle

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:nja paikallisen ukrainalaisen yhteisön puolesta

Venäjä on viime kuukausina keskittänyt Ukrainan rajan läheisyyteen yli 100 000 sotilasta sekä panssariajoneuvoja, ohjuksia ja muita raskaita aseita. Moskova uhkaa Ukrainaa täysimittaisella hyökkäyksellä ja kehottaa Natoa olemaan ottamatta Ukrainaa liittoon, mikä rikkoo itsenäisen maan oikeutta valita vapaasti ulkopolitiikkansa.

Pelkästään viimeisten 30 vuoden aikana Venäjä on käynyt sotia Tšetšeniassa, Georgiassa ja Syyriassa, miehittänyt Krimin ja vallannut Donbassin, tuhonnut kaupunkeja ja tappanut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kaikilla miehitetyillä alueilla Venäjä on riistänyt ihmisiltä demokraattiset vapaudet ja rikkonut järjestelmällisesti ihmisoikeuksia: tasa-arvoa, oikeutta henkilökohtaiseen turvallisuuteen, uskonnonvapautta, ajatuksenvapautta, vapautta syrjinnästä ja vapautta mielivaltaisista pidätyksistä.

Sotilasvoimien lisääminen Ukrainan rajan läheisyydessä ja Moskovan tämänpäiväiset uhkavaatimukset ovat uhka Ukrainan lisäksi myös koko Euroopan turvallisuusjärjestelmälle ja demokraattisille arvoille. Täysimittainen hyökkäys Ukrainaan luo vaarallisen poliittisen ennakkotapauksen ja sillä on katastrofaaliset maailmanlaajuiset seuraukset. Se osoittaa, että kansainvälinen oikeus, kansainväliset sopimukset ja turvatakuut ovat arvottomia. Mistä tahansa valtiosta voi tulla Moskovan imperialististen pyrkimysten seuraava uhri, ja Venäjän federaation naapurit joutuvat ensimmäisenä kärsimään.

Ukrainalaiset ovat valmiita puolustamaan maataan, mutta Ukrainan armeijan vahvuus ja kansamme patrioottiset pyrkimykset eivät riitä vastustamaan Venäjää, yhtä maailman suurimmista sotilasvalloista.

Yli 5400 Suomessa asuvaa ja työskentelevää ukrainalaista, jotka osallistuvat tietotekniikka-alan, tieteen, rakentamisen, urheilun, maatalouden ja muiden Suomen talouden alojen kehittämiseen, ovat syvästi huolissaan Venäjän sotilaallisesta eskaloitumisesta. Ukrainalaiset arvostavat Suomen myötävaikutusta demokratian ja Euroopan turvallisuuden kehittämiseen. Olemme aidosti kiitollisia Suomen johdolle siitä, että se tukee Ukrainan suvereniteettia ja sen territoriaalista koskemattomuutta. Tänään maamme tarvitsee kuitenkin lisäapua.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry vetoaa ukrainalaisyhteisön puolesta Suomen presidenttiin, hallitukseen ja eduskuntaan, jotta nämä tukisivat Ukrainaa hyökkääjän vastustamisessa.

  • Poliittisella tasolla

Ukrainan kansa on viime vuosina ajanut menestyksekkäästi demokratiaa ja oikeusvaltion periaatteita. Ukrainan parlamentissa sekä enemmistöä että oppositiota edustavat poliittiset puolueet ovat yksimielisesti päättäneet puolustaa Ukrainaa Venäjän federaatiota vastaan. Pyydämme kaikkien poliittisten puolueiden johtajia Suomen eduskunnassa osoittamaan yhtenäisyyttä Ukrainan tukemisessa.

  • Taloudellisella saralla

Jos tilanne Venäjän ja Ukrainan rajalla kärjistyy entisestään, kehotamme Suomea osana Euroopan unionia tukemaan ankarimpia pakotteita suunnattuja Venäjän federaatiota, sen autoritaarista ja korruptoitunutta johtoa vastaan ja pysäyttämään Nord Stream 2:n sellaisenaan, mikä antaisi lisävipuvoimaa Ukrainan ja muiden Euroopan maiden painostamiseen.

Euroopan unionin yhtenäisyyden osoittaminen ja vakavien taloudellisten menetysten välitön uhka voisi olla ratkaiseva argumentti Moskovalle, jotta se pysäyttäisi eskalaation ja luopuisi suunnitelmista horjuttaa edelleen Ukrainan ja Euroopan turvallisuustilannetta.

  • Sotilaallisella alalla.

 Venäjän armeijaa vastaan Ukraina tarvitsee nykyaikaisia aseita ja teknisiä laitteita. Toivomme, että Suomi osallistuu omalta osaltaan täysipainoisesti maamme puolustuskyvyn lisäämiseen linnakkeena, joka estää Moskovaa tunkeutumasta muihin Euroopan maihin.

Tänään vain yhtenäisen demokraattisen maailman päättäväinen vastaus voi pysäyttää autoritaarisen hyökkäyksen ja osoittaa Venäjälle, että sotilaallista hyökkäystä, suvereenien maiden alueelliseen koskemattomuuteen puuttumista ja kansainvälisen oikeuden loukkauksia ei voida hyväksyä.